Author Topic: Realization links between "states" in STM and requirements  (Read 1848 times)

YannM

  • EA Novice
  • *
  • Posts: 17
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Realization links between "states" in STM and requirements
« on: July 20, 2020, 11:54:08 pm »
Hi,

My project (under EA13.5) contains a state machine with different states and requirements imported from DOORS.
I can select and drop any requirements as Instance (Object) or Link.

After selecting and dropping the first requirement as Link I can create a "Realization" link between a state and this new created object.
Following selecting and dropping actions do not propose this "Realization" link - choice is limited to Dependency, Trace or Information Flow.

Using selecting and dropping the requirement as Instance (Object) does not allow to create "Realization" link either.

How can I do to have several "Realization" links in the same state machine ?

Thanks for your support.

qwerty

  • EA Guru
  • *****
  • Posts: 11388
  • Karma: +295/-262
  • I'm no guru at all
    • View Profile
Re: Realization links between "states" in STM and requirements
« Reply #1 on: July 21, 2020, 12:11:23 am »
I'm not sure what you are doing there. You create instances of requirements? What for? A requirement should be realized by "something" but definitely not an instance of a requirement. You just draw <<satisfies>> of <<trace>> relations between your requirements and what ever is related to that requirement.

q.

YannM

  • EA Novice
  • *
  • Posts: 17
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: Realization links between "states" in STM and requirements
« Reply #2 on: July 21, 2020, 12:28:16 am »
I'm doing what is presented here
https://www.sparxsystems.fr/resources/demos/DOORS/doors_EA_integration.htm

but not with use cases but with state machine.

I have no issues creating several "Realization" links between requirements and Activities in a Use Case.

qwerty

  • EA Guru
  • *****
  • Posts: 11388
  • Karma: +295/-262
  • I'm no guru at all
    • View Profile
Re: Realization links between "states" in STM and requirements
« Reply #3 on: July 21, 2020, 12:51:24 am »
Missing plugin. Flash - ahaaa. Well, Flash Gordon is okay. But Flash in my browser isn't.

q.
« Last Edit: July 21, 2020, 12:53:04 am by qwerty »

YannM

  • EA Novice
  • *
  • Posts: 17
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: Realization links between "states" in STM and requirements
« Reply #4 on: July 21, 2020, 01:15:18 am »
I can't figure out how to add an image on the message.
Thus it is difficult to explain what the video contains !

qwerty

  • EA Guru
  • *****
  • Posts: 11388
  • Karma: +295/-262
  • I'm no guru at all
    • View Profile
Re: Realization links between "states" in STM and requirements
« Reply #5 on: July 21, 2020, 02:20:08 am »
You need to place images on a public server and use the URL. This is a top notch bulletin board. For a 1980s perspective...

q.

YannM

  • EA Novice
  • *
  • Posts: 17
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: Realization links between "states" in STM and requirements
« Reply #6 on: July 21, 2020, 03:12:17 am »
OK thanks.

Here is a screenshot of the video.
https://ibb.co/rxmGn9z
It might be useful to understand what I'm trying to do.

So what is not working is repeting with several requirements to create a "Realization" link with states of a state machine.
Only the first one is working.
« Last Edit: July 21, 2020, 03:14:16 am by YannM »

qwerty

  • EA Guru
  • *****
  • Posts: 11388
  • Karma: +295/-262
  • I'm no guru at all
    • View Profile
Re: Realization links between "states" in STM and requirements
« Reply #7 on: July 21, 2020, 06:38:24 am »
Yeah, a picture tells more than a paragraph :-) You are actually stuck at creating a simple relation. The quick linker does not offer all possible relations. You might need to open a(n appropriate) toolbox where the connector you need is located. Taking that a bit further you should think about a MDG to support requirements handling (and creating your own set of requirements).

q.

Eve

  • EA Administrator
  • EA Guru
  • *****
  • Posts: 7290
  • Karma: +84/-12
    • View Profile
Re: Realization links between "states" in STM and requirements
« Reply #8 on: July 21, 2020, 11:08:25 am »
Following selecting and dropping actions do not propose this "Realization" link - choice is limited to Dependency, Trace or Information Flow.
Realization isn't offered by the current toolbox, which means that it isn't offered by the quicklinker by default.

You will find the option to turn off the filter to toolbox in the quicklinker menu.
Eve

support@sparxsystems.com

qwerty

  • EA Guru
  • *****
  • Posts: 11388
  • Karma: +295/-262
  • I'm no guru at all
    • View Profile
Re: Realization links between "states" in STM and requirements
« Reply #9 on: July 21, 2020, 06:06:30 pm »
Following selecting and dropping actions do not propose this "Realization" link - choice is limited to Dependency, Trace or Information Flow.
Realization isn't offered by the current toolbox, which means that it isn't offered by the quicklinker by default.

You will find the option to turn off the filter to toolbox in the quicklinker menu.
He's on 13.5. You seem to suggest some newer option?

q.

YannM

  • EA Novice
  • *
  • Posts: 17
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: Realization links between "states" in STM and requirements
« Reply #10 on: July 22, 2020, 01:19:47 am »
Yes I could not find the quicklinker menu but I succeeded by creating the link with the toolbox and Realization item.
This is not convenient at all, but it does the job.

I have one last question regarding the Realization link:
a state from a State Machine can have a link "Realization" with a requirement, but it seems no way to have the same kind of link for a transition between state.
Is that right ?
Or do I need to have a specific access to create a "Realization" link between a transition and a requirement ?

qwerty

  • EA Guru
  • *****
  • Posts: 11388
  • Karma: +295/-262
  • I'm no guru at all
    • View Profile
Re: Realization links between "states" in STM and requirements
« Reply #11 on: July 22, 2020, 06:16:11 am »
The only way I could create a realization was by creating a dependency and change it to a realization via context Advanced/Change Type. I'd guess that tracing requirements to that level is kind of overkill.

q.

YannM

  • EA Novice
  • *
  • Posts: 17
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: Realization links between "states" in STM and requirements
« Reply #12 on: July 22, 2020, 05:31:21 pm »
Thanks, it works this way but the feature "Relationship Matrix" does not work with such a trick.

I succeeded by clicking & dropping a trigger then creating a "Realization" link with the requirement.
This way I can create "Relationship Matrix" with Type "State" or "Trigger".

Thanks for the support.